Přirozeně léčivá strava

Jaká je přínosná strava?

Skutečně přínosná strava nepoškozuje vaše trávicí orgány, je pro vás nealergizující, udržitelná, plnohodnotně vyživující, vstřebatelná bez zbytečných antinutrientů, pestře vyvážená, měkoučká, zahřívající, zasycující a chuťově uspokojující.

Měla by být založená na skutečných průmyslově neupravovaných prvopotravinách, které zmiňované požadavky splňují, a nevedou k nevhodným stravovacím návykům, které by mohly působit vychylovaní, iritování, obtížnou tvrdost, závislost, a přesto vracející se nespokojenost.

Vhodná strava není pro každého úplně stejná, protože každý máme aktuálně jiné tělesné proporce, energetické a nutriční potřeby, schopnosti trávení, nedostatky a zdravotní kondici.

Dobrá strava nepodporuje metabolická onemocnění jako jsou mnohé formy diabetu, poškozování střev, jater, slinivky břišní, močových cest, plic, zahlenění a množení patogenních mikroorganizmů v oxidativním prostředí, poškozovaných tkáních a vrstvě hlenu.

Vyvarujte se koncentrátů, aditiv, antinutrientů

Potíže může dělat zejména:

  • Častější příjem fruktózy, konzumace koncentrovanější fruktózy, laktózy, lepku, mléčných bílkovin, alkoholu a alkoholových kvasných cukrů (sorbitol aj.), koncentrovaných škrobů,
  • koncentrovaných olejů a jiných vysoce koncentrovaných tuků,
  • koncentrovanější soli, kuchyňské soli, také konzervačních rychlosolí a látek na bázi koncentrovaných solí - dusitanů, sorbanů, glutamátů apd.,
  • siřičitanů, koncentrované síry, octů,
  • zahušťovadel, barviv, pesticidů,
  • neodbouraných antinutrientů,
  • poškozených oxidovaných tuků a bílkovin - nečerstvých potravin,
  • konzumace chemických meziproduktů rozkladných a kvasných procesů.

Obecně zatěžují potraviny koncentrované, s toxickým chemickým působením, kontaminované těžkými kovy a toxiny (některé toxiny se i přirozeně vyskytují v různých druzích rostlin a ořechů), zahleňující strava, strava narušující pozvolné působení trávicích šťáv a enzymů a případně působící žaludeční reflux kyselin s nevhodnými koncentráty.

Taková aditiva a koncentráty jsou všude možně k nalezení ve vysoce zpracovaných potravinách. Nejvíce v pečivu, výrobcích s obilovinami a moukami, mléčných výrobcích, sladkostech a jako aditiva v léčivech a doplňcích stravy.

Tělo často není schopné se s koncentráty v průběhu trávení dobře vyrovnat, ani ustát bez následků výkyvy glykémie, krevního tlaku a distribuce vody z takových koncentrátů. Naopak mu velmi svědčí pozvolný přísun dobře zpracovatelných živin v přirozených kombinacích, aby se nevychýlily hladiny jiných také potřebných živin, které se pak odčerpávají z těla pryč. A to je kolikrát ještě větší problém.

Zaměřte se na skutečné potraviny

  • Dostatečný pozvolný příjem stopových minerálů (ne o velkých dávkách jen pár konkrétních minerálů; především na dostatek Mg, K, Na) - získáte je ze skutečných kvalitních potravin, když nebudete konzumovat koncentrovaná aditiva, která je odčerpávají.
  • Na hydrataci, hydratující plodovou zeleninu v nenadýmavých množstvích,
  • čerstvé tmavě zelené měkké bylinky/měkkou listovou zeleninu,
  • nesolené vývary z kostí (zdroj vápníku), masa a ryb,
  • pravidelný a zasycující, ne přehnaně velký příjem čerstvých doměkka upravených nesolených bílkovin (nejlépe i těch nejkvalitnějších dobře stravitelných živočišných bílkovin a orgánového masa) - všech esenciálních aminokyselin,
  • zdroje čerstvých zdravých tuků - tepelně nepoškozených nenasycených mastných kyselin (čerstvé tučné ryby jako je losos, pstruh, treska nebo sardinky a jiné drobné ryby bez přídavků soli, mouky aj. sacharidů; drobně vývary z mořských řas a vodou změkčené řasy, olivy bez konzervantů, soli aj. aditiv; občas chia, lněná a další dlouze namáčená změkčená semínka v malé míře).
  • Občas si dopřejte drobné bobulovité lokální sezónní ovoce - zejména borůvky a další lesní plody.
  • Stravu pak už jen pro dobrou pasáž stolice a prebiotický efekt přiměřeně doplňte polysacharidy - nerozpustnou a jen v menší míře i nadýmavější rozpustnou vlákninou (přísunem dobře povařené vláknité zeleniny - mrkve, čínského zelí apd.; trochy brambor, dýně, tykve a jiné škrobnaté zeleniny -  sacharidů a rozpustné vlákniny; jen trošky dobře povařené brukvovité zeleniny, a volitelně jen malého množství dlouze namáčených luštěnin a dlouze namáčených celozrnných obilovin v základní podobě, slitých a dobře doměkka povařených).

Uvolněte své trávení

Podle pravidelnosti stolice můžete vlákniny přidat více pro častější vyprazdňování, nebo ubrat při střevním diskomfortu - nadýmání (uberte zejména zdroje rozpustné vlákniny). Pravidelná stolice uvolní nejen vaše tělo, ale i celkový pocit pohody.

Množstvím bílkovin a zdravých tuků můžete řídit uspokojující pocit nasycení a dochucení. Dobrý pocit nasycení je vychylovaný koncentrovanými cukry, solí a octy.

Povařená mrkev, borůvky, petrželka, trochu nesoleného sádla

Ne zas tak dobrá volba

Obiloviny a luštěniny jezte i pravidelně, ale jen opravdu malá množství, jen vlastní přípravy s delším namáčením a doměkka povařené (třeba až na kaši). Pečivo a zpracované mléčné výrobky nejezte raději vůbec - podívejte se na složení a uvědomte si kromě častých, uměle přidávaných koncentrovaných aditiv také obsah laktózy, oligosacharidů, fruktózy, fruktanů aj. obtížně zpracovatelných koncentrovaných cukrů, škrobů a solí; lepku, kyseliny fytové, lektinů, glyfosátů, prolaminů a dalších antinutrientů.

Důkladná úprava stravy s antinutrienty je velmi důležitá. Dlouhé namáčení a slévání obilovin a luštěnin je více než potřeba. Můžete ho sice uspěchat, nebo zkrátit jen na běžně uváděné (spíše minimální) doby na obalech, ale obtížné odbourávání antinutrientů a nedostatečné vstřebávání ve vašem těle pak už neošálíte. Tvrdost a chlad produkuje poškozování a bolest.

Zabývejte se tím, co VY chcete jíst

Nehledejte tam, kde nic dobrého pro vás (a většinu lidí) není, stravu, která se k vám nebude chovat hezky, ale řadu možností a způsobů úprav potravin, které vám budou skutečně dělat dobře a dobře doplní vaše nedostatkové živiny. Tím je potřeba naplnit svou kuchyni a spokojené bříško.

Zde uvedená strava vychází z přirozeného výběru, jaký nám nabízí sama příroda, a protokolů pro léčbu trávicích potíží, alergií, cév, nervů, ledvin, anémie a autoimunit. Takovou stravou také dobře udržíte co nejmenší kolísání hladiny krevního cukru a krevního tlaku, kolísání hydratace a dehydratace se zadržováním vody a otoky. Zajistíte si také úplnou výživu i úlevnou a posilující regeneraci během spánku bez rušivých metabolických vlivů.

Jaká strava se vám postupem času nejvíce osvědčuje? Chtěli byste se dozvědět více o tom, na co si dát ve stravě konkrétně pozor a co je skutečně prospěšné? Podělte se se svými nápady v komentářích a užívejte si v plné síle vysněného zdraví.

Komentáře (1)

14.10.2023, 18:13
Radek B. napsal(a):
Viděli jste i v nějakém klasickém supermarketu olivy bez přidané kyseliny citronové, soli a octa? Takové asi nejsou?

Napsat komentář

Povinné údaje jsou označeny *. Emailová adresa nebude zveřejněna. Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů.

Radek Beran
Radek Beran

Pomohu Vám vytvořit si klíčové návyky pro pevné zdraví a spokojený život. Zbavit se pomocí nich bolestí a chronických potíží, posílit odolnost a samoopravné schopnosti těla a získat novou energii do života. Napsal jsem pro Vás zdarma e-book Klíčová opatření pro regenerující spánek. Přečtěte si můj příběh.